Brabantzorg-banner-2

De ideale werkplek voor de digital nomad

Flexibel werken, tijdelijke contracten en veel nieuwe werkmethodes. Het nieuwe werken is er in vele vormen. Zo zijn met deze trends er werkplekken voor de ‘digital nomads’ ontstaan. De ideale werkplek voor digital nomads is zo flexibel als het maar zijn kan. Zo bepaalt de digital nomad zelf wanneer en hoe hij of zij wil werken. Deze groep werkt soms vanuit een eigen locatie in plaats van op een regulier kantoor. Dit biedt veel kansen, maar ook uitdagingen op het gebied van voorzieningen, productiviteit, discipline, contracten en nog veel meer. Hoe vorm je nu de ideale werkplek voor de digital nomad? Een smoezelige buitenwijk? Op het strand zonder wifi? De McDonalds als de ideale werkplek klinkt ook niet al te opwindend. Maar hoe ziet de ideale werkplek voor de digital nomad er dan wel uit?

De digital nomad en zijn werkplek

Anders dan de gemiddelde kantoortijger is de digital nomad relatief vrij om te gaan en staan waar hij of zij wil. De behoefte van de moderne nomad is een werkplek met een goede wifi-verbinding en stroomaansluiting. Gelukkig zijn deze zaken zeer gebruikelijk in het grootste gedeelte van de wereld. Zo zijn de meeste accommodaties er standaard in voorzien. Echter is de ideale werkplek van de digital nomad ook te vinden in verschillende café’s en restaurants. Dit is voor velen juist de ideale inspirerende werkplek. Zo bevind zich de indeale werkplek voor de digital nomad zich vaak midden in de levendigheid van een stad. Deze groep nomads vindt de ideale werkplek bijvoorbeeld op een tijdelijke open kantoorplek, in een barretje of on-the-go in het openbaar vervoer.

In de meeste grote steden zijn echter zat flexplekken te vinden waar je andere digital nomads en tal van flexwerkers aantreft. Deze kantoorinrichting is voorzien van alle gemakken en voelt aan als een warm bad voor de doorgewinterde nomad. De ideale werkplek voor digital nomads kan echter overal gevonden worden. Zolang het werk maar gedaan wordt, dat is wel zo prettig voor de opdrachtgevers. Zo is er ook een andere groep die op een hele andere plek zijn favoriete werkplek heeft. Deze groep zal er meestal voor kiezen vanuit hun hotelkamer te werken of een relaxed appartement te huren. Zolang er maar comfortabele en ergonomische meubels staan op de werkplek en er een goede wifi verbinding is. De digital nomad kan zich haast overal ‘thuis’ gaan voelen.

Speciaal ingerichte werkplekken / workations

Speciaal ingerichte werkplekken / workations

Het reizen is voor deze digitale wonders geen enkel probleem, het is vaak juist een pré. Zo worden er om een optimale werk – plezier balans te krijgen soms speciale workations georganiseerd. Dan is de ideale werkplek voor de digital nomad direct geregeld en van alle moderne gemakken voorzien. Tijdens deze workations werk en leef je in een kleine groep op een vaste locatie. Zo is de ideale werkplek al voor je geregeld, wel zo makkelijk. Het doel van een workation is het uitwissellen van kennis en ervaringen op werkgebied, maar ook op persoonlijk vlak. Een echte digital nomad pakt deze kansen aan en creëert voor zichzelf een unieke positie in de markt, krijgt contacten over de hele wereld en ontwikkeld zichzelf in razend tempo. Zo blijven ze redelijk locatie onafhankelijk voor hun ideale werkplek.

Lang op 1 plek blijven of juist de omgeving verkennen?

Ook hier zijn weer ruwweg twee groepen te onderscheiden. De doorreizer en de stayer. De doorreizer heeft als ideale werkplek een zeer dynamische en flexibele locatie om de stad en de omgeving ook snel te kunnen ontdekken. Zo werkt deze groep meestal op 1 vaste plek waar snel alle taken voor die dag kunnen worden afgehandeld. Vervolgens is er genoeg vrije tijd om de omgeving te verkennen.

Laat een digital nomad effectief werken

De stayer maakt het zichzelf wat comfortabeler en is minder haastig. 2-3 maanden op een vaste plek werken is voor deze groep zelfs ideaal. Zo houdt voor hen een ideale werkplek toch het hebben van een vaste basis in. Een prettig appartement met een kantoorinrichting om ’s-avonds nog wat werk te kunnen verrichten en een paar flexibele werkplekken dichtbij ‘huis’. Het voordeel wat deze groep heeft van het langer op één plek blijven is de rust om productief te werken. Verder hebben zij het voordeel het lokale leven en de cultuur echt tot je kunnen doordringen. Deze digital nomads hebben ook vaker een vaste werkgever. De stabiliteit van een goede werkplek in combinatie met de persoonlijke ontwikkeling wordt door menigeen gestimuleerd.

Laat een digital nomad effectief werken

Het creëren van de ideale werkplek voor de digital nomad biedt veel kansen. Locatie-onafhankelijk werken zorgt voor nieuwe behoeften ten aanzien van de werkplek. Naast dat de digital nomad veel zelfdiscipline moet hebben om al het werk gedaan te krijgen, ligt er voor de opdrachtgever ook een taak. Zo kan je als opdrachtgever of kantooreigenaar inspelen op digital nomads van over de hele wereld door het inrichten van flexibele werkplekken geschikt voor deze groep.